1. Ondergrond
Het type ondergrond is maatgevend voor het aanbrengen van vloertegels. Indien de vloer op afschot komt te liggen, en zeker bij afschot rondom een doucheput, dan worden de tegels meestal in een speciebed aangebracht. Op een vooraf aangebrachte dekvloer van zandcement of anhydriet kunnen vloertegels direct worden gelijmd mits deze vlak genoeg is. Er dient bij dit type vloeren rekening te worden gehouden met verdiepte vlakken en eventuele noodzakelijke nabewerkingen. Natuurstenen tegels verschillen
in principe in dikte waardoor deze in de regel in specie worden gezet.
2. Installaties
Leidingen voor de water- en verwarmingsinstallatie die in dekvloeren worden opgenomen dienen te worden afgeperst om de waterdichtheid vast te stellen. Herstel van lekkages ter plaatse van betegelde vloeren leiden al gauw tot hoge kosten en verlies van kwaliteit.
3. Voorbehandeling
Het is altijd nodig om de onder-grond waarop tegels worden gelijmd te voorzien van een voorstrijklaag omdat dit de zuiging verminderd, de hechting verbeterd en bij sommige soorten primers de ondergrond ook waterwerend maakt en doorslag tegengaat. Het voorstrijkmiddel is gerelateerd aan het type lijm en is als zodanig ook opgenomen in de lijmvoorschriften. Als de ondergrond niet vlak genoeg is, scheef of onregelmatig van structuur dan dient er eerst een egalisatielaag te worden aangebracht.
4. Inwendige hoeken
Vloeren met een hoge vochtbelasting, bijvoorbeeld badkamers, worden in de inwendige hoeken (vloer-wand bij douchehoeken) voorzien van een waterdichte kimband. Om het risico op gevolgschade vrijwel uit te sluiten, kunnen waterbelaste gedeelten ook onder het tegelwerk al waterdicht worden uitgevoerd.
5. Maatverdeling
Als er voor het tegelwerk geen uitslagen zijn gemaakt dan is het zaak om in het werk met de betrokkenen goede afspraken te maken over de toe te passen principes m.b.t. de maatvoering en tegelverdeling. Afhankelijk van de grootte van de vloertegels worden er in principe geen tegels toegepast die kleiner zijn dan een halve tegel. In het bestek kunnen diverse voorwaarden zijn opgenomen m.b.t. de maatvoering van het tegelwerk zoals bijvoorbeeld het rectificeren van de tegels (recht en haaks zagen).
6. Lijmen
De grootte van de tegels, de temperatuur tijdens de verwerking, de gewenste elasticiteit en vele andere factoren zijn bepalend voor de toe te passen lijm. Vaak wordt de leverancier van de lijm ingeschakeld om een projectspecifiek lijmadvies op te stellen. De lijmleverancier kan ook een verzekerde garantie afgeven op de verwerking van zijn producten. Het verwerkingsproces zal hiertoe dan door hem ook worden begeleid en gecontroleerd. Om de juiste vulgraad te verkrijgen bij het verlijmen van grootformaat vloertegels kan het bijvoorbeeld nodig zijn om de “buttering-floating” methode toe te passen. Hierbij worden zowel de ondergrond als de tegel voorzien van lijm en “nat op nat” verwerkt.
7. Zetten
Het aanbrengen van tegels in een speciebed geeft meer mogelijkheden om een vloer op afschot te leggen of om verschillen op te vangen bij toepassing van natuursteen van ongelijke dikte. Lijmen van vloertegels kan in principe alleen op een hiertoe geprepareerde ondergrond. Natuurstenen vloertegels kunnen wel worden verlijmd indien deze zijn gekalibreerd (op dikte gezaagd).
8. Voegen
De uitvoering van een voeg tussen vloertegels onderling is afhankelijk van het type en de kleur van de toegepaste tegels, de verwerkingstijd, de ondergrond, eventuele waterdichtheid e.d. Het voegen valt onder de verantwoordelijkheid van de tegelzetter. De materialen voor het verlijmen en het voegen worden vaak door dezelfde fabrikant geleverd en maken onderdeel uit van een totaal verwerkingssysteem dat specifiek voor het verwerken van vloertegels is opgezet. Het is dan ook mogelijk om dit onderdeel mee te nemen als aanvulling op het lijmadvies en de eventuele garantie.
9. Tegels op een anhydriet vloer
Calciumsulfaat gebonden gietvloeren zoals bijvoorbeeld een anhydrietvloeren zijn een goed alternatief voor zand/cement dekvloeren. Deze dienen goed te zijn gedroogd en beschermd tegen optrekkend vocht voordat er vloertegels ter afwerking worden aangebracht. Bij diverse soorten dient het vloeroppervlak te worden geschuurd om lagen te verwijderen die mogelijk een goede hechting van de vloertegellijm verhinderen.
10. Tegels in combinatie met vloerverwarming
Bij toepassing van vloerverwarming in een dekvloer dient er een opstartprotocol te worden opgesteld om de droging van de vloer te reguleren en te controleren. Voor een eindafwerking van een vloer zijn tegels uitermate geschikt met betrekking tot warmteafgifte en –verdeling.