1. Functionaliteit
Bij functionaliteit moet worden gekeken voor welk doel de tourniquet wordt toegepast. Is het een openbare entree of een beveiligde? Fungeert hij als vluchtweg of is hiervoor een aparte deur beschikbaar. Moet de deur geschikt zijn voor mensen met een rolstoel, kinderwagen of winkelwagen? Zijn er speciale eisen betreffende de brandveiligheid? Het PvE van de opdrachtgever moet hier helderheid in verschaffen. Indien tourniquets worden toegepast met gewichtsmeting, dan moet een bouwkundige sparing in de ondervloer worden gehouden.
2. Afsluitbaarheid
De deurvleugels van een tourniquet kunnen worden afgesloten door middel van een espagnoletslot, kuip- of roldeuren. Deze kunnen handmatig, op afstand of door een tijdschakelaar worden aangestuurd. Daarnaast kan ook de as van de tourniquet worden vergrendeld of vrijgegeven zodat een tourniquet op afstand kan worden bediend.
3. Vluchtdeurfunctie
Een tourniquet met vaste draaivleugels wordt niet als vluchtweg aangemerkt. Om die reden hebben fabrikanten tourniquets ontwikkeld waarbij de deurvleugels wegklapbaar zijn. Automatisch aangedreven tourniquets moeten bij spanningsuitval, of na een signaal van de brandmeldcentrale, handmatig bedienbaar zijn. Houd echter rekening met de eventuele nadere eisen van het plaatselijke Bouw- en Woningtoezicht.
4. Toegankelijkheid minder validen
Een aantal tourniquets zijn goedgekeurd door de Federatie Nederlandse Gehandicaptenraad. Toepassing van deze tourniquets geeft zekerheid dat men voldoet aan de eisen van het internationale toegankelijkheidssymbool (ITS). Het betreft vaak tourniquets met een grote diameter, bijvoorbeeld 3400 mm voorzien van een pulsdrukker die de deur voor een bepaalde tijd langzamer laat draaien. Als dit niet past in het gevelbeeld, dan kan worden overwogen een loopdeur toe te passen naast de tourniquet.
5. Brandwerendheid
Tourniquets zijn door hun materiaalkeuze niet brandwerend uit te voeren. Omdat dit in bepaalde situaties toch gewenst is, bijvoorbeeld in een parkeergarage, moet er een omkasting met automatisch sluitende deuren worden toegepast. Er zijn omkastingen leverbaar die voldoen aan 60 minuten WBDBO.
6. Beveiliging
Een tourniquet als hoofdtoegang maakt onderdeel uit van de beveiliging van de buitenschil van een gebouw. Er worden soms hoge eisen gesteld aan deze beveiliging. Het gaat hierbij om inbraakbeveiliging. Meestal wordt dit in het bestek omschreven als een weerstandsklasse tegen inbraak. Een gebruikelijke klasse is II, een strenge eis is klasse III Hierbij spelen bijvoorbeeld inbraakwerend glas, speciale vergrendeling en verstrekte profielen een rol.
Toegangscontrole kan gerealiseerd worden met sensoren in het plafond, contactmatten, gewichtsmetingen of hangsensoren. In combinatie met bijvoorbeeld een pasjessysteem geeft het een goede controle over het in- en uitgaande personenverkeer. Ook kan worden gekozen voor een camerabewaking en bediening op afstand.
7. Aansluitdetails
In de uitwerkingsfase van de tourniquet en de aansluitende gevelkozijnen moeten de details op elkaar worden afgestemd. Vooral de hoogte van de kap boven de tourniquet is soms aanleiding voor discussie. De architect wil deze laten stroken met naastliggende tussendorpels en de leveranciers van tourniquets hebben hiervoor standaardhoogtes. Uiteraard is maatwerk te realiseren door fabrikanten.
8. Vloerafwerking
Als de tourniquet de hoofdentree is van een gebouw, dan moet bijzondere aandacht worden geschonken aan de vloerafwerking. De meest ideale situatie is, in het geval de tourniquet een schoonloopzone is, een vuilopnemende vloermat. Men moet er in ieder geval rekening mee houden dat het regelmatig vuil verwijderen binnen de tourniquet een kostbare schoonmaakhandeling is. Het toepassen van natuursteen is technisch verantwoord, maar door het vele draaien van de tourniquet zullen al snel slijtsporen in het natuursteen ontstaan. Indien wordt gekozen voor een mat in de tourniquet, dan moet men rekening houden met een matomranding in de diameter van de tourniquet. Vaak wordt deze door de bouwkundige aannemer in het werk gesteld.