Inhoud


Planning Inspectielijst

Techniek

Technisch gesproken is het afmonteren van sanitair geen ingewikkeld proces. Er zijn echter wel een paar belangrijke uitgangspunten. Sanitair moet waterpas worden afgemonteerd. Het wel of niet afkitten van een wastafel bij de aansluiting op het tegelwerk is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Een kitrand kan vies worden na verloop van jaren en moet dan worden vervangen. Men kan de wastafel ook 10 mm vrijhouden van de wand.

1. Leidingen
Leidingen die uit de wand of de vloer komen, dienen voordat er getegeld gaat worden, voldoende ver uit de muur of de vloer te komen, zodat de tegels tegen de leiding kunnen worden pasgemaakt. De leidingen dienen waterdicht te worden afgekit en worden voorzien van een rozet.

2. Aarding
Alle metalen delen in een natte ruimte dienen te worden voorzien van aarding. Dit geldt met name voor de waterleidingen, maar ook voor metalen omkastingen.

3. Staande toiletpotten
Deze moeten worden voorzien van een rubberen onderplaat als geluiddemping. De naad tussen vloer en pot moet worden afgekit. Uitgaan van vier bevestigingspunten in de vloer, dus geen leidingen in de vloer.

4. Vrijhangende toiletpot
Deze moet worden voorzien van een geluiddempend vilt en moet worden afgekit. Vaak worden hier complete frames bij geleverd die weggewerkt worden in een wandconstructie. Belangrijk is hier dat deze frames afsteunen op de vloer en niet alleen aan een achterwand worden bevestigd.

5. Plateau
Indien naast of achter een bad een plateau is gemaakt, dan mag dit plateau niet lager liggen dan de bovenkant van het bad. De kans is aanwezig dat er water op blijft staan als dat wel het geval is.

6. Ligbad
Is bij het ligbad een separate handdouche geleverd en is er bovendien een aparte doucheruimte, dan kan worden overwogen om de opsteekbeugel van deze handdouche niet te bevestigen maar los bij te leveren. Bewoners kunnen dan zelf bepalen waar deze wordt aangebracht. Let er bij bubbelbaden op dat er voorzieningen zijn getroffen tegen geluidsoverlast. Men kan aan kopers aangeven dat bubbelbaden geluidsoverlast met zich mee kunnen brengen door geluid en trillingen.

7. Toiletrolhouder
Ook voor dit onderdeel geldt dat los bijleveren soms beter is dan monteren.Planning Inspectielijst