Planning
Inspectielijst
Techniek
Een deel van het project wordt door het toepassen van prefab elementen verlegd naar de fabriek. Dat houdt in dat ook de werkzaamheden van de bouwbegeleider verlegd worden. Hij zal zeker een of meerdere werkbezoeken willen afleggen tijdens de productie van de wandelelementen. Het feit dat een fabriek levert onder KOMO-keur, of zelfs het feit dat de fabriek ISO-gecertificeerd is, is voor de opdrachtgever geen garantie dat hij die kwaliteit krijgt die hij mag verwachten.
1. Werkbezoek fabrieken
De werkbezoeken die worden gebracht aan de timmerfabriek mogen geen vrijblijvend karakter hebben. De aannemer is altijd aanwezig tijdens een werkbezoek en de bouwbegeleider draagt zorg voor verslaglegging van ieder bezoek.
2. Constructie
Dragende elementen worden aan de onderzijde onderkauwd met krimpvrije mortel. Het aantal ankers, de plaats ervan, materiaaltoepassing en bevestigingsmiddelen conform goedkeuring en in overleg met de constructeur en fabrikant. Bevestiging van het element kan niet te dicht bij de rand gebeuren in verband met afboeren van de constructie. Voldoende lange ankers toepassen, bij twijfel overleg plegen met constructeur.
3. Afwerking binnenzijde woning
De meest voorkomende afwerking binnen is gipskarton- of gipsvezelplaat. Deze platen zijn het eenvoudigst voor verdere eindafwerking. Aandachtspunt bij gipsplaten is dat de zijkant moet zijn voorzien van verdiepte felskanten waar de stukadoor een gaasband kan toepassen voor een vlakke afwerking. Gipskarton- en gipsvezelplaten in de hoogte uit één lengte gebruiken. Als een horizontale naad niet voorkomen kan worden, dan wel achterhout toepassen om wisselen te voorkomen. Gipsvezelplaten worden met onderlinge naden gemonteerd, waarvan de breedte conform de opgave van de fabrikant moet zijn. Deze naden worden tijdens de afbouw door de stukadoor met gips dichtgezet. Bij de dagkanten van kozijnen kunnen het best gipsplaten worden toepast met kwartrond of houten aftimmerlatten die iets breder zijn dan de neggekant. Op de fabriek en tijdens levering controleren of de platen met voldoende bevestigingsmiddelen zijn vastgezet en of de bevestigingsmiddelen voldoende zijn ingedreven en niet kunnen roesten; dit geeft roestvlekken bij de eindafwerking.
4. Folies
Tijdens het aanbrengen van de afwerkvloer is het raadzaam om een plasticfolie van ongeveer 300 mm tegen de onderkant van de elementen op te zetten ter bescherming tegen optrekkend vocht in de beplating, en tegen vervuiling.
5. Kierdichting
Tussen kozijnhout en houten stijl- en regelwerk van het element moet een tochtafdichting zijn opgenomen, bijvoorbeeld compriband. Als het kozijnhout wordt uitgevoerd met de SGT-garantie (Stichting Garantiefonds Timmerwerken) dan moet dit standaard voorzien zijn.
6. Gevelafwerking
Voor de verschillende mogelijkheden wordt onderstaand een korte omschrijving gegeven:
- metselwerk, verankering zal plaatsvinden door middel van spouwankers (4/m²): deze worden in het houten regelwerk geboord of geslagen. Aandacht voor neerwaartse stand van de ankers zodat er geen inwatering in het element kan plaatsvinden. Ten behoeve van de verankering aan de constructie moet het aantal spouwankers in bouwmuur of vloerrand in overleg met de constructeur worden bepaald;
- rabathout of potdekselen: bij toepassing van Western Red Ceder (WRC) moet erop worden toegezien dat de bevestigingsmiddelen in rvs worden uitgevoerd om zwarte verkleuring van het hout te voorkomen. WRC wordt veelal onbehandeld toegepast. Mede door de hoge capillaire werking van het hout kan er bij uitlogen een bruine verkleuring ontstaan op eventueel ondergelegen lichtgekleurd metselwerk. Toepassing van grote overstekken kan dit beperken. De vochttoetreding brengt ook de nodige vormverandering met zich mee. Denk hierbij vooral aan voldoende dilataties. Draadnagels moeten worden voorzien van anti-uitdrijfribbels zodat het hout bij werken niet wordt losgedrukt. De lengte van de draadnagel moet minimaal 2,5 maal de houtdikte zijn en op 1/4 deel van de onderzijde af worden aangebracht, zodat het hout nog kan werken en niet zal gaan scheuren door spanning. Let er bij het nagelen op dat door de hamer het hout niet wordt beschadigd. Onvolkomenheden in het hout zoals losse kwasten, scheuren en harsgangen zijn ontsierend en mogen niet voorkomen. Hierop tijdig toezien en afspraken maken in voorbesprekingen of tijdens fabrieksbezoek. Voor wat betreft de lengte van het hout, vooraf goede afspraken maken zodat er geen te korte stukken hout worden toegepast als eind- of tussenstuk. Daar waar een verticale stuiknaad wordt gecreëerd moet achterhout aanwezig zijn. De verdeling van het hout bij verspringende naden moet voor alle elementen nagenoeg gelijk zijn. Niet dat het ene element veel naden heeft en het andere element weinig. Met name bij koopwoningen levert dit de nodige discussies op. Ventilatie direct achter het hout is erg belangrijk voor de duurzaamheid en ter voorkoming van schimmels;
- beplating van hout of kunststof: montage kan op twee manieren worden uitgevoerd, namelijk met lijm of met schroeven. Bij lijmen wordt de plaat door middel van een tweezijdig plakband en lijmkit op zijn plaats vastgezet waarbij het plakband een tijdelijke functie heeft en de lijmkit na uitharding de functie van permanente bevestiging overneemt. Let erop dat er geen beschadigde platen worden geplaatst, want loshalen geeft veel schade aan de achtergelegen constructie. Bij schroeven is het mogelijk om de schroefkop met kunststof dopjes al dan niet in kleur af te dekken of de schroeven in kleur toe te passen. De platen moeten onderling voldoende worden vrijgehouden en de schroefgaten moeten met 2 mm overmaat worden geboord zodat enige spanning kan worden opgevangen wanneer deze uitzet of krimpt. Een belangrijk detail bij beplating is de waterdichtheid. Deze kan worden bereikt door rubberen profielen die tussen regelwerk en beplating worden aangebracht voor de verticale naden en aluminium zetprofielen voor de horizontale afdichting. Ook hier blijft ventilatie direct achter de platen erg belangrijk voor de het drogen van de platen. De houten buitenbeplating moet van kwaliteitsklasse exterieur (watervast verlijmd) zijn. Bij houten platen is het belangrijk dat de achterkant is gegrond en dat de zijkanten twee keer in de grondverf worden gezet en worden afgelakt en dat er altijd onderhoud kan worden gepleegd. Dit is voorschrift van de leverancier voor 10 jaar garantie;
- beplating van zink of koper: het is raadzaam om de constructie te laten beoordelen door een deskundig bureau en tijdens de uitvoering bouwplaatsinspecties te laten verrichten. Enige toetsingspunten kunnen zijn: koudebruggen, waterdichtheid, luchtdoorlatendheid, windvastheid, warmteweerstand, inwendige condensatie, warmteaccumulatie en binnenklimaatbeheersing, duurzaamheid, geluidsisolatie, constructieve en bouwkundige eigenschappen en eisen.
Planning
Inspectielijst