Inhoud


Regelgeving Planning

Organisatie

Er worden in voorbesprekingen diverse afspraken gemaakt over de te verwachte kwaliteit en samenstelling van de elementen. Het is daarom ook raadzaam om bij aanvang van de productie de fabriek te bezoeken en te controleren of de gemaakte afspraken ook worden nagekomen. Echter voordat het zover is, kunnen de volgende punten worden besproken en doorgenomen.

1. Vaststellen tekeningenprocedure
Er moeten afspraken worden gemaakt over het tekenwerk. Met name de hoeveelheid en verzending naar welke partijen, de verwerking van de opmerkingen, wie geeft akkoord op de definitieve tekeningen en de planning van tijdig aanleveren en controleren. De bouwbegeleider speelt hierin een belangrijke controlerende rol.

2. Werkplan aannemer
Als in het bestek een werkplan wordt verlangd voor dit onderdeel dan is het noodzaak dat alle aspecten hierin voorkomen, van voorbereiding tot levering. Dit controleplan is voorzien van informatie om het werkplan te kunnen beoordelen.

3. Samenstelling van het element
Enkele elementen worden als doosconstructie geleverd, afhankelijk van stijfheid en constructie-eisen. Andere hebben aan de spouwzijde alleen een gewapende dampdoorlatende folie om de isolatie op zijn plaats te houden. Voor welke constructie wordt gekozen is meestal al bepaald in het bestek. De isolatie kan bestaan uit glaswol, steenwol, purschuim of andere hardschuimplaten, al dan niet voorzien van een reflecterende folie. Bij de isolatiekeuze is het belangrijk om te vragen naar het type en de R-waarde om te controleren of het element wel voldoet aan de eisen conform het Bouwbesluit. Dit eventueel controleren tijdens een bezoek aan de fabriek. Tussen de binnenafwerking en het houten regelwerk moet een dampremmende folie aanwezig zijn die inwendige condensatie voorkomt in de constructie. Aan de spouwzijde van de isolatie moet een dampdoorlatende folie of eventuele beplating aanwezig zijn opdat er geen doorslaand vocht vanuit de spouw in de constructie kan treden. Tussen de dampdoorlatende folie en gevelafwerking moet een luchtspouw aanwezig zijn, zodat de gevelafwerking bij regendoorslag weer snel droog zal ventileren, waardoor rotting of schimmelvorming geen kans krijgen. Aandacht voor de bevestiging van deze folie met roestbestendige nietjes.
Voor houten gevelelementen kan een SGT-garantie zijn voorgeschreven. Schade die het gevolg is van niet tijdig plegen van onderhoud is daarin uitgesloten. Houdt daarom bij toepassing van donkere verfkleuren op kozijnhout rekening met een korter onderhoudsinterval en meld dit bij de kopers. Op geveltimmerwerk en kozijnen moet volgens de KVT 95 vanaf de fabriek een grondlaag zijn aangebracht in twee lagen met een blijvende droge laagdikte van minimaal 80 micron.

4. Opslag op de bouwplaats
Bij aanvoer en niet gelijk kunnen verwerken van de elementen is het noodzakelijk dat er vanuit de fabriek een folie wordt aangebracht om het element te beschermen tegen natte weersinvloeden. Of, als er fabrieksmatig geen maatregelen zijn getroffen, laat op de bouw een zeil over de elementen aanbrengen. Belangrijk hierbij is dat de elementen goed geventileerd en vrij van de grond staan opgesteld en niet boven natte oppervlakten; optrekkend vocht mag geen kans krijgen. Als de elementen zijn gesteld en het dak nog ontbreekt kunnen de elementen bij regen vocht opnemen, hetgeen de materialen niet ten goede komt, met schimmel of ontbinding van de materialen tot gevolg. Tref passende maatregelen! Een afgestemde planning is hierbij belangrijk.

5. Geluid
Ter voorkoming van omloopgeluid bij wand/vloer met elementaansluiting is het belangrijk dat dit detail goed wordt afgewerkt door het goed afdichten van stelnaden (compriband/purschuim) en toepassen van minerale isolatie (glas- of steenwol) op de kop van de bouwmuur, afgedekt met een folie. Voor de isolatie van geluid van buitenaf is massa nodig in het element, en naad- en kierdichting bij kozijnen en ventilatieroosters. Contactgeluid: bij houten gevelbekleding kan het zijn dat het element gaat functioneren als klankbord wanneer de beplating of het houten rabatwerk van de gevelafwerking zonder onderbreking overloopt van het ene naar het andere element/woning. Ook de verankering van de elementen moet individueel plaatsvinden, dus niet één anker bij de bouwmuur en vloer waarop twee elementen worden gekoppeld, maar twee afzonderlijke ankers gebruiken. Soms worden de ankers voorzien van rubbers ter voorkoming van resonantie.

6. Garantie
De garantie moet conform bestek worden aangeleverd. Garanties die van toepassing kunnen zijn op houten gevelelementen:

7. V&G-plan
Het V&G-plan moet aanwezig zijn op de bouwlocatie en de onderaannemers moeten een V&G-
deelplan hebben verstrekt voor aanvang werkzaamheden, een en ander ter inzage voor de toezichthouder. Hierin kunnen bijvoorbeeld de volgende punten zijn opgenomen:



Regelgeving Planning