1. Constructief ontwerp
Indien mogelijk het constructief ontwerp zodanig uitvoeren dat bij het storten en afwerken van de vloer zo min mogelijk obstakels aanwezig zijn. Stekwapening door middel van schroefhulzen met aangelaste wapening geeft een beter eindresultaat van de vloer tijdens de uitvoering. In de ontwerpfase dient duidelijk te worden wat er voor belasting op de vloer komt en wat de overige eisen zijn.
2. Dilataties
Vooraf dient te worden nagedacht over de noodzakelijkheid van dilataties, en zo ja, de vorm. Er is een onderscheid te maken tussen dilatatievoegen, krimpvoegen en stortnaden. Bij ongewapende vloeren of staalvezelvloeren kan men er voor kiezen om krimpvoegen te maken door middel van inzagen. Hierbij dient ook rekening gehouden te worden met eventuele installaties in de vloer, zoals vloerverwarming.
3. Toeslagmaterialen
Parkeer- en keldervloeren vragen meestal een slijtvaste laag. Dit kan men realiseren door tijdens het vlinderen een slijtmiddel in te strooien, bijvoorbeeld kwarts of carborundum. In het bestek dient het gewicht per m² te worden aangegeven. Vooraf dient duidelijk te worden welke toeslagmaterialen gewenst zijn.
4. Verdiepingsvloeren
Indien men overweegt om de verdiepingsvloeren te voorzien van een monolithisch afgewerkte betonvloer, dan komt men in de uitvoeringsfase zeker risico met betrekking tot de uitvoering tegen. Het moet droog weer zijn, wil het eindresultaat goed zijn. Daardoor kan een tijdscyclus van een verdieping verstoord worden. Een sterke tocht kan krimpscheuren tot gevolg hebben. De wanden op een dergelijke vloer dienen afgesteund te worden, als het prefab- en bekistingswanden betreft; je krijgt dan gaten in de vloer van de schoren.
5. Maatklasse
Bij deze vorm van afwerking behoort een goed omschreven maatklasse. Vaak worden de hoogste eisen van toepassing verklaard (NEN 2743:2003 NL). Ook de oppervlakte-beoordelingsklasse (slijtvastheid) dient goed te worden omschreven in het bestek.
6. Tekeningen
Nadat het bestek en de bestektekeningen (bouwkundig en installaties) definitief zijn, dienen de werktekeningen en de constructietekeningen geproduceerd te worden. Op basis van definitieve werktekeningen van de architect kan de installateur zijn werktekeningen produceren. Dit doet hij in overleg met de constructeur in verband met de plaatsen van de wapening (boven en onder).
7. Overige ontwerp aspecten
Naast boven genoemde zaken dienen de onderstaande zaken in de ontwerpfase de revue te passeren, en te worden vastgelegd in het bestek en op tekeningen: