Inhoud


Financiën Organisatie

Regelgeving

Steeds meer fabrikanten laten hun producten testen, bijvoorbeeld door TNO. Zij hebben er belang bij rapporten te kunnen overhandigen waaruit blijkt waar hun producten aan voldoen. Een waarschuwing is hier op z'n plaats. Vaak wordt een product in een bepaalde constructie getest. Daaruit blijkt dat hun product, in dit geval glas, voldoet aan de gestelde eisen. Echter, alleen onder de omstandigheden in de geteste constructie en afmeting.

1. Normen
Het kan belangrijk zijn dat een aantal NEN-bladen beschikbaar zijn op het project. Zeker als er discussie gevoerd moet worden over niet uitgesproken ontwerptechnische zaken.

2. V&G-plan ontwerpfase
De architect moet in zijn V&G-plan aandacht besteden aan de eventuele risico’s met betrekking tot het glas. Het veilig kunnen wassen en vervangen moet al in het ontwerp worden meegenomen. Niet alleen de buitenzijde van een kantoor, maar ook de binnenkant.

3. V&G plan uitvoeringsfase
Met betrekking tot de regelgeving moet worden onderzocht of glas veilig te vervangen is en wat de mogelijkheden zijn van glasbewassing. Denk in dit verband ook aan een atrium. We hebben het nu over de uitvoeringsfase, de aannemer zal de eerste bewassing van het glas zelf moeten uitvoeren vóór de oplevering.

4. Attesten
Van alle toegepaste glassoorten moet een attest aanwezig zijn. Daarnaast kunnen er testrapporten beschikbaar worden gesteld.Financiën Organisatie