1. Capaciteit
De intervaltijd en de vervoerscapaciteit zijn bepalend voor het aantal liften dat nodig is. Naast een capaciteitsberekening moet echter ook rekening gehouden worden met het gebruiksgemak. Het toepassen van 2 kleinere liften ( 2 x 630 kg) in plaats van 1 grotere zal een belangrijke bijdrage leveren aan het verkorten van wachttijden. Door 1 lift op de begane grond een parkeerstand te geven en de 2e standaard op een andere verdieping, worden de wachttijden nog korter. Ook moet rekening worden gehouden met onderhoud aan de lift(en). Is er maar 1 lift aanwezig, dan is geen verticaal transport mogelijk als er onderhoud wordt gepleegd. De architect zal op basis van het PvE een voorstel bespreken met de opdrachtgever en een principekeuze maken.
2. Type lift
De keuze van het type lift is voor een groot deel afhankelijk van het ontwerp. De nieuwe generatie liften heeft zich met name toegespitst op duurzaamheid en energiezuinigheid. Zowel het stroomverbruik, dat is geoptimaliseerd door een lagere aanloopsnelheid, als het onderhoud, door het toepassen van minder bewegende delen, zijn sterk verbeterd. Is een brancardlift nodig, dan moet één van de liften als brandweerlift worden uitgevoerd. Moeten er lange stukken worden vervoerd, dan kan een ‘verhuishoed’ worden aangebracht. Men kan ook kiezen voor een verhoogde kooi. Moet de lift geschikt zijn voor rolstoelgebruikers, kortom, er zijn nogal wat keuze te maken.
3. Tractielift
Verreweg het meest toegepast is het type lift waarbij de motoren in een dakopbouw zijn geplaatst en de contragewichten naast de liftcabines hangen. Vooral bij meerdere liften naast elkaar geeft dit nog steeds de meeste ontwerpvrijheid. Onderhoud aan de machines kan geschieden in de dakopbouw, zonder dat een monteur in de schacht behoeft te werken en de liften per definitie buiten gebruik zijn.
4. Hydraulische lift
Is beperkt in het aantal stopplaatsen (maximaal 4). Daarnaast is veel meer energie nodig in het gebruik van de liften en is de snelheid van het op- en neergaan beduidend lager dan een tractielift. De redenen om te kiezen voor dit type lift kunnen verschillend zijn. De lift biedt vaak meer mogelijkheden voor deuropeningen en kan decoratief zijn bij winkelcentra door toepassing van glas als schachtafwerking.
5. Machinekamerloze lift
Bij dit type liften is de motor aangebracht in de liftschacht en vindt vaak een directe overbrenging plaats. Dit zijn de typen die qua onderhoud en energiebesparing hoog scoren. Vaak is naast de bovenste stopplaats een deur aangebracht, waarachter de regeltechniek bereikbaar is. In het ontwerp dient hier rekening mee gehouden te worden.
6. Rugzaklift
Bij dit type liften is de cabine vastgemaakt aan een geleidesysteem aan de schachtwand. Veel toegepast als buitenlift vanwege zijn decoratieve uitstraling. De liftkooi en de schacht kunnen dan in glas worden uitgevoerd.
7. Goederenlift
Is niet bedoeld voor het transport van personen. Dit type lift is in zeer veel uitvoeringen beschikbaar. Van 5 tot 3500 kg. Zowel hydraulisch als tractie-uitvoering is mogelijk. Vaak is de keuze van een goederenlift afhankelijk van het type goederen dat vervoerd dient te worden en daardoor maatwerk.
8. Overig transport
De liften binnen dit controleplan hebben te maken met verticaal transport. Daarnaast is er ook veel horizontaal transport aanwezig, welke echter buiten het kader van de controleplannen vallen.
9. Glazen lift
Een bijzondere plek neemt wel de glazen lift is. Al helemaal als ook de schacht van glas wordt gemaakt. De schacht is dan geen schacht meer, maar dient op kantoorniveau te worden afgewerkt. De liftput, wanden, vloerspiegels en kozijnen moeten voldoen aan een hoge afwerkingsgraad en moeten besteksmatig worden meegenomen. Er worden wel hogere eisen gesteld aan het glas (brandwerendheid en breuk).
10. Storingsmeldingen
Het is voor de bestekschrijver van belang te weten dat een spreek-luisterverbinding verplicht is. Als een persoon is opgesloten in een lift, moet een permanente verbinding mogelijk zijn. Men kan een liftinstallatie koppelen aan een gebouwbeheerssysteem, zodat op afstand kan worden uitgelezen wat een mogelijk probleem is of kan worden.
11. Mindervalide opties
Men kan voor slecht-zienden een bandje laten afdraaien dat bij iedere stopplaats aangeeft op welke verdieping men zich bevindt. Men kan voor blinden brailletekst opnemen in de knoppentableaus. Tevens kan worden gemeld dat niet iedere lift geschikt is voor rolstoelgebruik.
12. Binnen- buitenlift
Een lift die een buitenopstelling krijgt, dient hiervoor speciaal geschikt te zijn. De fabrikant dient te verklaren dat de lift geschikt is voor buitenopstelling. Over het gebruik en de afsluitbaarheid buiten kantoor- of winkeluren moeten heldere afspraken gemaakt worden.